Szóval a hosszú hétvégén minden nap megjárattam a kicsikét. A második nap epres piskótát, a harmadik nap pedig kekszeket sütöttem. Ezek receptjét később osztom meg veletek. Nem bajlódtam a fotózással, inkább a gépet figyeltem, de biztos megértitek :)
A negyedik nap kelt kalácsra vágytam. Fel is csaptam Limara könyvét, amit imádok. Jó pár recept szóba jött, de mivel mostanában teljes kiőrlésű liszttel (továbbiakban TK) kell sütögetnem, ezért egy fahéjas recept mellett tettem le a voksomat. Valamiért a teljes kiőrlésű liszt ízéhez nekem passzol a fahéj. A recept:
Fahéjas kalácskoszorú
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 2 ek. cukor
- 50 dkg finomliszt (30 dkg TK és 20 dkg finomliszt)
- 1 kk só
- 1 tojás
- 5 dkg puha vaj
- 2 dkg friss élesztő
Töltelék:
- 8 dkg puha vaj
- 15 dkg barna cukor
- 2 ek őrölt fahéj
Elkészítés:
0,5dl tejbe bleszórunk 1tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk míg felfut. A nagy keverőtálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot. Beleütjük a tojást és hozzáadjuk a maradék tejet és a felfutott élesztőt is.
Ezután a dagasztókar segítségével 2-es fokozaton elkezdtem összekeverni. Csodás tésztát kaptam :)
Visszatettem a tálba, letakartam egy tiszta konyharuhával és a duplájára kelesztettem.
A tésztát ketté vágjuk és, mindkét darabot egyenként kinyújtjuk kb 30x55 cm-es téglalappá.
Megkenjük a puha vajjal és rászórjuk a fahéjas cukrot, majd feltekerjük, mint a beiglit.
Ezután a rudat hosszában kettévágjuk és a két szálat megcsavarjuk úgy, hogy a vágási felület fent legyen, majd koszorú alakúra formázzuk. A két végét összecsípjük.
Majd mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe. 30 percig kelni hagyjuk.
(Az anyáéban nem cukor, hanem xilit van. :) A fiúknak nem mertem olyat készíteni, mert hasmenést okoz. Nem tudom, hogy a két éves fiam szervezete mit reagál rá.)
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük és 35-40 perc alatt megsütjük.
Nagyon finom! Még pár nappal később is. Próbáljátok ki!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
konyhakaland 2018.09.30. 16:16:16
Ugyanugy mukodik minden, mint sima liszttel?